fbpx

Tehát felszálltunk arra a bizonyos Ford Islandba tartó buszra, mely a haditengerészet ma is aktívan működő bázisára vitt bennünket. Nekünk nem volt már annyira újdonság, hiszen Pensacolaban jártunk ilyen bázison, de a gyerekek a busz ablakából rácsodálkoztak, hogy a bázis tulajdonképpen egy kis város lakóházakkal, bolttal, játszótérrel, gyorsétteremmel. A buszból az itt élők biztonsága érdekében nem lehetett felvételeket készíteni.

 

A USS MISSOURI

A felszínen

Ez a tilalom addig tartott, míg meg nem érkeztünk az első leszállóhelyhez, azaz a USS Missourihoz, azaz a csatahajóhoz, melyre a Japán birodalom megadásának helyszíneként emlékezhetünk.

Maga a hajó egyszerűen gigantikus, a maga 270 méteres hosszúságával. Nevét Missouri államról kapta, ez volt a harmadik olyan csatahajó, mely amerikai államról kapta a nevét.

A hajót 1940-ben rendelték meg és négy év múlva állt csatasorba, a japán szigeteket bombázva. 1950 és 1953 között részt vett a koreai háborúban. 1955-ben leszerelték, de 1984-ben újraaktiválták, így részt vett az Öböl háború Sivatagi Vihar hadműveletében is.

 

A USS Missouri

 

 

A hajó ma múzeumhajóként működik. Érdekessége, hogy az oldalán található egy horpadás, amit még egy kamikaze japán gép szárnya okozott. A japán katonát az amerikaiak megtalálták és bármennyire is gyűlölt ellenség volt, katonai tiszteletadás mellett temették el, mondván: „parancsot teljesített”.

 

1945 szeptember 2-án ezen a csatahajón írták alá Japán feltétel nélküli megadását kimondó egyezményt. A helyszínt a padlón egy emléktábla jelöli, amit éppen egy japán turistahad miatt elég nehéz volt lencsevégre kapni.

Az aláírás helyszínét jelölő emléktábla

Az okirat aláírásának pontos helye a hajótaton

 

Az okirat maga

 

Korabeli fotó az aláírás pillanatáról

 

És a felszín alatt

 

Az olvasóim tudják, hogy pince, alagút, barlang nálam nem valami nyerő, ám nem hagyhattam ki a hajó „gyomrát”. Minden tiszteletem azoké, akik ilyen helyen szolgálnak. Én alig vártam, hogy újra kijussak a felszínre.

Mindez képekben:

Iroda, ahonnan az élelmezést szervezték.

A táblát olvasva kaphattunk egy kis ízelítőt, hogy mennyi étel is fogyott napi szinten egy ilyen hajón. A 2000 Liter kávéról nem is beszélve.

Aludj, ha tusz!

 

 

Saját fogászat

Jól felszerelt rendelőnek tűnt, bár ki nem próbálnám!

Saját postahivatal a hajón

Itt történt a levelek szortírozása

Küldhettél is levelet ha volt kinek

 

 

 

 

 

 

 

Fegyverraktár közelharc esetére

Nekem a Coke jobban bejön

 

 

 

 

 

 

 

Most nem azért, hogy magamat fényezzem, de pont ilyen „létrafokokon” kellett lemászni is.
Azt sajnos nem fotóztam, mivel eléggé lefoglalt a túlélés.

 

A felszínre visszaérve gondolatban vállon veregettem magam. Ezután a kantinban jól bekóláztunk. (Úgy látszik a mostani hadsereg a Coca Colával szerződött. Hurrá!)

Utána irány a légibázis!

Folyt. Köv.

Újra friss levegő! Irány a légibázis!